В периода 13-17.02.2023 г. в Хамбург, Германия се проведе втората обмяна на опит по проект TSS
В периода 13-17.02.2023 г. в Хамбург, Германия се проведе второто събитие за обмяна на опит по проект "Транснационални социални услуги"/Transnational Social Services, финансиран по Програма "Еразъм +". Домакини на обмяната на опит бяха германските партньори по проекта Diakonie Hamburg и HAW Hamburg.
 
В българската делегация участваха членове на екипа на Сдружение БРТИМ, представители на ДРСЗ - Русе, РДСП - Русе и ОС на БЧК - Русе, както и представители на втория български партньор по проекта - Институт за изследване на населението и човека - БАН.
 
Интензивната програма на гостуването включваше участие в две публични събития - двудневна хибридна конференция на тема „Миграция и социална работа в Германия: Достъп на гражданите на Европейската общност до немската  система за социално подпомагане” и кръгла маса,  които събраха широк кръг заинтересовани страни от различни организации и институции от Хамбург, работещи по въпросите на миграцията. 
 
Имахме възможност да гостуваме в различни организации и институции, подпомагащи мигранти в Хамбург, както и да се запознаем с начина на работа на колегите социални работници, които ежедневно подкрепят мигрантите в Хамбург, сред които и голям брой наши сънародници. Посещенията в услугите ни позволиха в максимална степен да се докоснем до същината на дейността, която осъществяват социалните услуги в Хамбург. Посетихме Hamburg Welcome Centre - централно звено за контакт по всички въпроси, свързани с професионалната интеграция на хора, които са  имигрирали в Хамбург, проектите Ragazza e.V, OpenMed Westend, Училище за родители в квартала Вилхелмсбург, Sperrgebiet St.Georg, Basis Project, както и  Център за бездомни - Diakonie. 
 
Освен ползотворната работна програма, усляхме да се насладим на приятни разходки в Хамбург и на интересна културна програма, организирана от нашите домакини. Завърнахме се заредени с много положителни емоции и нови идеи за бъдещи съвместни проекти!