Пресконференция за представяне на предстоящото първо издание на фестивала "Пътеводител на доброто" се проведе в Разград

Служители и потребители на 40 социални услуги от страната ще представят ефективни социални модели в първия фестивал „Пътеводител на доброто“. Форумът ще се проведе на 16 юни в Разград. Подробности за инициативата, организирана от Сдружение „Българо-Румънски трансграничен институт по медиация“ (БРТИМ), Агенция „Генезис“, „Виталити Груп“ и „Генезис Арт“ под патронажа на кмета на Община Разград и със съдействието на местната управа, бяха представени в Националния пресклуб на БТА в Разград по време на пресконференция на 3-ти юни 2024 г.

Мая Михайлова от БРТИМ обясни, че идеята за реализиране на събитието се е родила още по време на пандемията. „Периодът на онлайн работата ни със специалисти, работещи в социалните услуги беше стресов и си казахме, че трябва да направим така, че когато всичко премине, да ги съберем на едно място, за да представят на живо своята дейност“, посочи Михайлова. Тя отбеляза, че организирането на първия по рода си фестивал в България е било предизвикателство за тях, но с подкрепата на партньорите е преодоляно успешно.

„За нас не беше трудно да прегърнем идеята и да подпомогнем реализацията ѝ, защото имаме много добре развита социална инфраструктура на територията на Общината“, посочи кметът Добрин Добрев. Той благодари на организаторите за отправената покана и за гласуваното доверие Община Разград да домакинства форума и гарантира, че ще бъдат създадени добри условия за провеждането му. „Убеден съм, че фестивалът ще бъде едно добро начало, което ще бъде припознато като добра практика“, добави Добрев.

По време на фестивалния ден са предвидени три панела. Първият ще е представяне на ефективни социални модели и добри практики на работа с потребители на социални услуги, допринесли за развитието на услугата, подобряването на живота на потребителите и популяризиране в общността. Той ще е с конкурсен характер, като социалните работници ще се конкурират в четири категории. Авторитетно жури ще определи големия победител в първи панел и победителите в четирите категории. Наградите ще бъдат връчени по време на тържествена гала-вечеря. Вторият панел ще е концерт на открита сцена за индивидуални и групови изпълнения в областта на музикалното, танцовото и театралното изкуство. По време на концерта ще бъде проведен флашмоб на приятелството под наслов "Разград, доброта, приятелство, да се хванем за ръце - да направим най-голямото сърце". Предвидени са гост-изпълнители и други забавления. Третият панел е изложба - базар на изделия и сувенири, изработени от потребители и служители на социални услуги.

Изпълнителният директор на Агенция „Генезис“ Петя Маринова заяви, че в различните фестивални дейности ще участват над 400 деца, младежи и възрастни от социални услуги от девет области в страната. В концертната програма изяви ще имат близо 200 изпълнители. Тя изказа благодарности на Красимир и Виолета Гюлмезови  за това, че фестивалът има специален музикален сигнал, композиран от тях.

Амбицията на организатори и партньори е фестивалът „Пътеводител на доброто“ да стане ежегоден.