Пролетен кулинарен празник с участието на ученици от ОУ "Иван Вазов"

На 11 април 2019 г. учениците от ІVГ клас наОУ „Иван Вазов”, гр. Русе посетиха заниманията по кулинаротерапия, които провеждаме. Специално за тях организирахме пролетен кулинарен празник, посветен на пролетните народни обичаи.

Събитието беше цветно, изпълнено със смях и веселие. Децата, разделени на четири отбора,  участваха във викторина, в която разказаха какво са научили за празниците Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден. Те показаха задълбочени знания и заслужено получиха максимален брой точки. В духа на предстоящите празници, яйцата присъстваха като реквизит в няколко от състезателните игри. Малките кулинари показаха, че могат да играят отборно и да прилагат творчески решения, за да постигнат победа. Те се състезаваха толкова мотивирано, че постигнаха много близки резултати и докрая не беше ясно кой отбор ще бъде победител. Четвъртокласниците с голямо удоволствие се включиха в плетенето на зелени лазарски венци, с които след това побързаха да се закичат момичетата. Най-голяма радост на децата достави рисуването на великденски яйца. Всички участници от отборите имаха възможност да дадат своя творчески принос към дизайна, при което се получиха красиви, пъстри великденски декорации.

Разбира се, малките кулинари нямаха търпение и да готвят. Шеф Минева ги посрещна в професионално оборудваната ни кухня, където децата приготвиха и декорираха леки сметанови кремчета с пресни плодове, които след това с удоволствие си похапнаха.

Накрая тържествено беше обявено класиране и отборите получиха своите сертификати. Те вече са част от големия отбор на „Тийнкитчън” и споделиха, че ще запомнят преживяването за цял живот. „Научихме, че трябва да познаваме народните традиции и да работим като един отбор” – казаха децата.

Дейността „Тийнкитчън” е част от проект „Интегриран подход на Община Русе за интегриране на ромите и други уязвими групи на територията на общини в област Русе“. Тя се изпълнява в четири училища в град Русе, но популярността ѝ стана толкова голяма, че вече има запитвания и от учебни заведения, които не са партньори по проекта. ОУ „Иван Вазов” беше първото от тях.