Хор „Свети Георги Победоносец“ ще участва в престижен международен конкурс в Италия

От 19 до 21 юли 2019 г. Детско-младежки хор ,,Свети Георги Победоносец“ ще вземе участие в престижен международен хоров конкурс в Италия. Хорът е един от допуснатите участници в 58-мото издание на  Международен конкурс за хорово пеене ,,Сегизи“ в град Гориция, Италия.

Целите на конкурса са да провокира достигане на максимални постижения на аматьорските хорове от всички възрасти и краища на света, обмен на информация и нови тенденции в тази област, да попълни певческите им и музикални знания в исторически план, да даде трибуна на националните музикални култури и традиции, да представи нови съвременни хорови творби  чрез работилници, майсторски класове, концерти, изложби и състезание в четири основни категории с подкатегории. Хор „Свети Георги Победоносец“ ще се състезава в категория 2а – за фолклорни обработки и традиционни песни и категория 3 - за нова хорова музика.

В това издание на конкурса хорът е единствен представител от България. Ще се състезават още хорове от Индонезия, Япония, Украйна, Филипините, Испания, Канада, Австрия, Полша, Италия. Конкурсът поставя изключително високи изисквания към аматьорските хорове и ангажира международно жури от световно утвърдени музиканти да се произнесат. Кандидатстващите хорове трябва да покрият критериите на международното жури, за да бъдат допуснати. Чест и признание за Хор “Св. Георги Победоносец“ е, че покри тези критерии, и официално е допуснат да участва в конкурсната програма.

Участието на русенския хор в конкурса се осъществява с любезното съдействие на Програма „Култура“ на Община Русе, Сдружение БРТИМ, Читалище, с. Николово, ОМД-Русе, както и с финансовата подкрепа на родителите на хористите.