Екип на Сдружение БРТИМ участва в конференция, организирана от УНИЦЕФ на тема „Деца в конфликт със закона"

Екип на Сдружение БРТИМ взе участие в проведената на 10 и 11 юни 2014 г.  в София Национална конференция „Деца в конфликт със законареформа на системата за детско правосъдие в съответствие с международните стандарти и най-добрия интерес на детето”. Конференцията беше организирана от Народното събрание, Министерството на правосъдието и УНИЦЕФ България с подкрепата на Посолството на Франция и Българо-Швейцарската програма за сътрудничество.

Реформирането на една от най-чувствителните и много важни обществени системи в Българиясистемата за детско правосъдие –  бе обсъдено и насърчено от участниците в конференцията.

При откриването на събитието,  г-жа Таня Радочай, Представител на УНИЦЕФ България заяви: „Реформата в системата за детското правосъдие, която дълго време остава на заден плансе отразява пряко върху съдбите  на хиляди деца и трябва да бъде ускорена. В центъра й трябва да бъдат поставени децата, защото те заслужават втори шанс. Зад всяко дете, попаднало в конфликт със закона, има дълъг списък от възрастни, които са се провалили в своите отговорности. Ние сме длъжници на тези деца”.

Приветствия към участниците в конференцията направиха г-н Михаил МиковПредседател на Народното събрание, г-жа Зинаида Златановавицепремиер и министър на правосъдието, г-н Лазар Лазаров – зам.министър на труда и социалната политика, г-н Александър Хофманпредставител на ЕК, ГД „Правосъдие”, г-н Константин ПенчевОмбудсман на Република България и Н.Пр. Посланика на Република Франция в България.

Детското правосъдие в България е в процес на реформа вече над десетилетие. Действащата правно-административна рамка включва няколко системисъдебна, административна и система за закрила на детето, които понякога функционират паралелно и не успяват да гарантират най-добрия интерес на детето в съответствие с международните стандарти. Необходими са промени в нормативната рамка в съответствие с принципите на европейските и международни инструменти и за да бъде обезпечено спазването на правата на детето в съдебни процедури, в които децата участват като заподозрени, обвиняеми, извършители или жертви на престъпление.

На фона на представени добри практики от България, Франция, Нидерландия и Великобритания, конференцията „Деца в конфликт със закона“ подкрепи сътрудничеството на най-високо политическо и експертно равнище между представителите на изпълнителната, законодателната и съдебната власт за изпълнението и ускоряването на реформата на системата за детско правосъдие, съгласно ангажиментите на България като член на ЕС и страна по Конвенцията на ООН за правата на детето.

Правосъдието за детето и достъпът до правосъдие на децата са неделима част от работата на Европейската комисия, Съвета на Европа и УНИЦЕФ, насочена към гарантиране правата и най-добрия интерес на децата, участващи в правни процедури.