Банго Васил отбелязаха ученици в Борово и Русе

Ромската нова година беше отбелязана с възстановки на традиции и обичаи от ученици в ОбУ „Св. Климент Охридски“, гр. Борово (на 12.01.2018 г.) и ОУ „Никола Обретенов“, гр. Русе (на 15.01.2018 г.). Децата, облечени в ромски костюми, с много настроение и желание пресъздадоха най-характерните ритуали по случай почитания семеен празник Василица, подпомогнати от образователните медиатори в двете училища.

Гостите – ученици, педагози, представители на Община Русе, родители, имаха възможност да видят традиционни ромски обреди за Василица, да чуят сурвакарски ромски наричания и песни по случай Новата година, както и да станат свидетели на драматизация на легендата за Банго Васил, който спасил ромите.

Празникът не мина без типичните ястия на трапезата, сурвакниците, питата, събирането на семейството около огнището. За да забравят за трудностите и проблемите, ромите се събират с близки, роднини и приятели и се веселят. Василица носи надеждата, че ще се случи нещо по-добро. Ромите взаимстват ритуали, традиции и вярвания от народа, сред който живеят, затова те празнуват Нова година по стария стил, а ние без усилие можем да видим колко си приличат празниците ни.

Събитията са част от практическото обучение на образователните медиатори в рамките на проекта на Община Русе по Програма ЗОВ, провеждано от експерти на Сдружение БРТИМ.